L’origen de les festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents de Vimbodí i Poblet es remunta al 8 de setembre de 1944, any en el que es restaura la imatge danyada a principis de la Guerra Civil.

La Mare de Déu dels Torrents és de pedra policromada, de 86 cm d’alçada i té la particularitat que sosté l’infant Jesússobre el braç dret.

Aquest mateix any, es va restaurar i pintar l’ermita inaugurant-se les obres per la festa, el 8 de setembre, quan per primera vegada, es va organitzar una processó per traslladar la imatge de l’ermita a l’església del poble.

Cinc anys després, l’11 de setembre de 1949 es va coronar la Mare de Déu dels Torrents a l’església parroquial després de traslladar en processó, la vigilia, la imatge des de la seva ermita i el rector de Vimbodí d’aquell moment va proposar celebrar unes festes en honor a la Mare de Déu cada cinc anys.

A partir de l’any 1944, cada cinc anys, s’han anat realitzant festes extraordinàries, en les quals es guarneixen els carrers i en diversos actes s’expressa la devoció a la Mare de Déu dels Torrents.

La devoció a la Mare de Déu dels Torrents es remunta al segle XV, des d’aleshores ha estat venerada ininterrompudament pel monestir de Poblet i per la vila de Vimbodí i Poblet.

L’ermita dels Torrents se situa a mig camí entre Vimbodí i Poblet i el Monestir de Poblet, a l’indret on, segons la tradició popular, el 1484 un pagès de Vimbodí i Poblet va descobrir la imatge de la verge amagada entre unes canyes.

Segons una altra versió, l’autor de la troballa va ser l’abat que manà construir una ermita per commemorar la troballa. Amb el pas dels anys, aquell primer santuari va donar pas a l’actual, d’estil renaixentista.

Els monjos de Poblet van regentar l’ermita dels Torrents fins a l’any 1835 (desamortització de Mendizabal) que va passar a dependre de la parròquia de Vimbodí i Poblet i el 2009 es nomenà a la Mare de Déu dels Torrents copatrona de ka vila de Vimbodí i Poblet.

Cada cinc anys, els anys acabats en 4 i en 9, al voltant del 8 de setembre, tenen lloc les festes quinquennals en honor de la Mare de Déu dels Torrents on aquests dies, els carrers es transformen, les lluminàries i guarniments cada vegada són més sofisticats i artístics.

Documental històric de Josep Nadal i Sanromà.
500 Aniversari.

Galería fotogràfica (clicar per ampliar)