Un gran aiguat va descarregar entre el 22 i 23 d’octubre de 2019 sobre el Baix Camp, la Conca de Barberà i les Garrigues i va provocar una crescuda excepcional del riu Francolí, sacsejant la Conca de Barbera aigües amunt de la població de la Riba.

Una de les explicacions d’aquesta crescuda sobtada va ser la coincidència en el temps de les aigües que baixaven de les muntanyes de Prades, de la serra de Vilobí i de la vall de Vinaixa, que vessen a la Conca de Barbera a l’altura de Vimbodí.

I a aquesta immensa crescuda cal afegir-hi l’aigua aportada per torrents i rieres de tots dos costats del riu, sobretot els procedents de les muntanyes de Prades.

Un cabal que es va veure incrementat per la gran quantitat d’arbres i material que havia arrossegat, és el que es coneix com cabal sòlid.

La riuada que va provocar la mort de quatre persones i dues, resten desaparegudes. Al cabal de l’aigua del riu cal afegir el cabal sòlid, format per massa vegetal, arbres, terra, roques i runes de destrucció, tot amb un poder de destrucció enorme.

Una de les poblacions més afectades va ser l’Espluga de Francolí, on la riuada es va emportar el Celler Rendé Masdéu, un restaurant, un parc infantil i una empresa d’esports d’aventura.

Aigües avall, a Montblanc, el pont medieval del segle XII va aguantar l’embat de les aigües, però va quedar seriosament malmès. Va quedar obstruït i l’aigua es va escampar per la població i es va endur tot el que trobava al davant.

Orografía de la zona
Video gravat per els Bombers de la Generalitat de Catalunya
Video del 3/24 de TV3
Telenoticies del 23/10/2019
Video resum de l’aiguat a Catalunya, la Conca de Barberá i Les Garrigues
Actuació de Sorea

Galería fotogràfica (Clicar per ampliar)